
Viraalimarkkinoinnilla tarkoitetaan sellaista markkinointia, jossa ihmiset levittävät sanaa jostain näkemästään viestistä eteenpäin siten, että lyhyessä ajassa viesti voi tavoittaa todella suuren määrän ihmisiä kun yhä uudet ihmiset levittävät tietoa eteenpäin.
Viraalimarkkinointi sanana perustuu englanninkielen sanaan ”viral”, joka taas viittaa sanaan ”virus”. Viraalimarkkinoinnissa tieto siis leviää yhtä nopeasti kuin vaikkapa tavallinen flunssavirus talvella, joten kyseessä on erittäin tehokas ja kaiken hyvän lisäksi ilmainen markkinointimuoto, jota kaikkien netissä huomiota haluavien tulisi pyrkiä käyttämään hyödykseen.
Ihmisillä on tapana käydä päivittäin läpi esimerkiksi internetissä suuriakin määriä erilaista tietoa ja osa tiedosta välitetään myös kavereille. Useimmiten tietynlaisella materiaalilla on huomattavasti suuremmat edellytykset päätyä niin suosituksi, että kaikki haluavat levittää sanaa siitä eteenpäin, mutta harvemmin tulee analysoitua mitkä ovat ne asiat jotka yhdistävät vaikkapa todella suosittuja YouTube-videoita.
Tärkein yhdistävä seikka erilaisten viraaliseksi päätyvien videoiden ja vaikkapa blogipostauksien välillä on se, että ne herättävät todella vahvoja tunteita välittäessään jonkin viestin.
Joskus ihmiset rakastavat kyseistä YouTube-videota tai blogipostausta. Välillä he taas vihaavat sitä yli kaiken. Joskus se taas saa heidät onnellisiksi. Tai ehkäpä se kiehtoo heitä syvästi.
Sillä ei ole niin suurta merkitystä mikä tunnereaktio on, kunhan vain vahva tunnereaktio syntyy.
Ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä, joiden sosiaalisessa elämässä tunteilla on erittäin suuri merkitys. Ihmiset jakavat tunnekokemuksiaan luodakseen ja ylläpitääkseen suhteita muiden kanssa erilaisissa verkostoissa, sekä joskus korostaakseen yksilöllisyyttään.
On esitetty, että on olemassa erityisesti kuusi päätunnetta, jotka vaikuttavat vahvasti siihen, kuinka helposti ihminen kertoo kohtaamistaan asioista ystävilleen:
1. Ilo
Kaikki varmaan ovat nähneet YouTubesta kavereidensa suosittelemia videoita, jotka saavat nauramaan tai hyvälle tuulelle. Ilon ja hyvän tuulen jakaminen tuottaa hyvän fiiliksen sekä vastaanottajalle että jakajalleen.
2. Suru
Kun jotain todella surullista tapahtuu, niin usein tieto siitä leviää salamannopeasti internetin kautta. Suru on epämiellyttävä tunne, mutta yhdistää ihmisiä vahvasti ja on tunnereaktioista usein vahvimmasta päästä.
3. Viha
Vaikka itse olen sitä mieltä että viha on negatiivinen tunne joka harvoin edistää yksilön omia päämääriä elämässä, niin se on silti yksi hallitsevimmista tunteista yhteiskunnassamme ja vihan tunne saa ihmisen tekemään uskomattomia asioita. Joskus viha näkyy vain ärsyttävistä videoista tai blogipostauksista kavereille kertomisen kautta.
4. Inho
Netti on täynnä jollain tavalla ällöttäviä videoita tai kuvia, joiden nopeaan leviämiseen ainoa syy on niiden herättämä inhottava tunnereaktio. Esimerkiksi Duudsonien ja vastaavien jenkkisekoilijoiden suosio perustuu pääasiassa tähän tunteeseen katsojien keskuudessa.
5. Pelko
Pelon tunne liittyy usein tilanteeseen, jossa henkilö kokee jotain uhkaavaa. Tämäkin saa usein aikaan tarpeen kertoa asiasta eteenpäin kaikille mahdollisille tutuille, mutta markkinoinnissa sen käyttö on melkoisen kyseenalaista.
Markkinoijien tavoitteena on ollut aina ymmärtää paremmin kuluttajien psykologisia piirteitä, jotta he voisivat vaikuttaa paremmin yksilöiden käyttäytymiseen. Eräs näistä havainnoista on juuri se, että ihmisillä on tapana mainostaa ideoita ja videoita eteenpäin useimmiten juuri vahvojen tunnereaktioiden jälkeen.
Kun mietit artikkeleille aiheita blogiasi varten tai aiot vaikkapa kirjoittaa kirjan, niin eräs tärkeimmistä asioista jos haluat ihmisten levittävän sanaa tuotoksistasi automaattisesti eteenpäin on, että pyrit herättämään lukijoissasi mahdollisimman suuria tunteita.
Miten voisit käyttää viraalimarkkinointia hyödyksi blogisi suosion kasvattamisessa?
Onko sinulla esimerkkejä tunteita herättäneistä YouTube-videoista tai blogiteksteistä?
Jos pidit tästä artikkelista, niin voit kiittää siitä viraalimarkkinoimalla artikkelia Twitterissä tai Facebookissa. Kiitos!
{ 4 comments… read them below or add one }
Löysin blogisi sattumalta googlesta hakusanalla blogin markkinointi. Täytyy sanoa, että tämä on ollut oikea kultakaivos josta löytyy todella monia hyviä ja konkreettisia esimerkkejä blogin markkinoimiseen. Täytyykin ottaa käyttöön ja katsoa mitä tapahtuu blogimme (http://blogi.poikkeama.fi/) kävijämäärille.
Voin silloin tällöin laittaa vaikutuksesta ja toimista jos haluat.
Terveisin,
Ilkka Sallinen
Moi Ilkka,
tervetuloa Bloggaajat.comiin – todella mukava kuulla että olet kokenut artikkelit hyödyllisiksi.
Kerro ihmeessä myöhemmin, miten vinkit ja eri strategiat ovat toimineet käytännössä, käytäntöhän on se mikä ratkaisee, teoria on vain mielikuvituksen tuote, joka saattaa joskus toimia käytännössäkin.
Toisiin blogeihin kommentointi toimi ainakain lyhyellä tähtäimellä ja sain blogiini paljon uusia lukijoita ja tein uuden kävijä ennätyksen blogiini. Valitettavasti moni näistä lukijoista olivat vain satunnaisia kävijöitä jotka eivät tulleet uudestaan, mutta luulen, että se johtuu siitä, että sisältö ei vielä ole kunnossa.
Tulen panostamaan jatkossa enemmän sisältöön ja kun saan sen kuntoon niin tämän jälkeen enemmän markkinointiin Kiitoksia hyvistä vihjeistä, kuinka tehdä sitä voisi tehdä. Konkreettisia ovat.
Ilkka Sallinen
Blogin alkutaipaleella markkinointia joutuu yleensä tekemään jatkuvasti, ja Googlekin palkitsee yleensä paremmin ikääntyneitä blogeja hakutuloksissa, joten kärsivällisyyttä vain sisällön sekä markkinoinnin kanssa.
Hienoa kuulla että jutuista on ollut apua.