Suomalaisten muotiblogien viisi pahinta ongelmaa

by admin on 23/08/2010 · 11 comments

Suomalaisten muotiblogien viisi pahinta ongelmaa

Blogilistaa selatessa ei voi olla huomaamatta muotiblogien suurta suosiota. Välillä tuntuu siltä, ettei muista aiheista enää blogata kuin uusimmista Gina Tricot:n leggingseistä ja uudesta upeasta puuterista, jonka avulla se 18-vuotias iho näyttää vielä viisi vuotta nuoremmalta.

Muotibloggaaminen on todella hyvä juttu sinänsä ja näyttää kiinnostavan ihmisiä, tai ainakin naisia, ja suosituimmilla muotibloggaajilla on todella paljon vakituisia lukijoita, joten olen miettinyt aika paljon sitä, mikä näissä blogeissa on hyvää ja mitä niissä useimmiten voisi reilusti parantaa.

Olen koonnut seuraavaan listaan mielestäni pahimmat yleiset virheet suomalaisissa muotiblogeissa:

1. Kaikki muotiblogit toistavat itseään

Tämä kohta ei ehkä niinkään koske kaikkein suosituimpia blogeja, koska ne ovat selvästikin löytäneet oman lukijakuntansa ja kirjoittavat sellaisia juttuja, jotka heidän lukijoitaan kiinnostavat, mutta siinä ei mielestäni ole järkeä että joka päivä syntyy 40 uutta muotiblogia jotka ovat kuin kopioita näistä suosituimmista muotiblogeista.

Jos aiot kirjoittaa muotiblogia, tai olet jonkin aikaa jo kirjoittanut löytämättä satoja päivittäisiä lukijoita, niin mieti onko sisältösi oikeasti riittävän erilaista kuin muilla, vai kirjoitatko täsmälleen samalla tavalla täsmälleen samoista H&M:n räteistä kuin muutkin?

Suomi on pieni kielialue ja loppujen lopuksi todella laadukkaita blogeja on erittäin vähän, joten pelkästään tekemällä kaiken laadukkaammin ja reilusti omaperäisemmin kuin muut on melko helppoa nostaa muotiblogi suosituksi – aihe kun on sinänsä erittäin kiinnostava shoppailuun koukkuun jääneiden epävarmojen naisten silmissä.

2. Brändäämistä ei ole viety tarpeeksi pitkälle

Tämä liittyy osittain ensimmäiseen kohtaan, mutta erottuvan sisällön lisäksi muotibloggaajien kannattaisi hankkia oma domain ja hosting, sekä erottuva ulkoasu näiden toinen toistaan geneerisempien Blogspot-alustojen sijaan.

Vaikkakin värien ja visuaalisen ilmeen miettiminen on itse asiassa juuri monien muotibloggaajien vahvuus verrattuna moniin miesbloggaajiin, joille tekniset jutut ovat usein helppoja mutta blogit näyttävät rumilta kuin Lahti lokakuussa, niin kuinka moni on oikeasti suunnitellut blogilleen esimerkiksi yhtenäisen värimaailman ja mieleenpainuvan logon? Itse en ole löytänyt kovin montaa.

3. Kaupallistaminen on täysin sattumanvaraista ja linjatonta

Suurin osa suomalaisista muotibloggaajista ei tienaa blogeillaan pennin jeniä, sen näkee kun etsii suurennuslasin kanssa monetisaatioon viittaavia juttuja blogeista. Niitä ei lähes koskaan löydy. Sääli, koska suosituimpien suomalaisten muotiblogien kävijämäärillä fiksu ja asiansa osaava henkilö voisi tienata suhteellisen helposti mukavaa kuukausipalkkaa.

Monissa muotiblogeissa taas on selvästikin saatu rahaa tai ilmaisia tuotteita esimerkiksi arvioimalla tuotteita tai palveluita, mutta ilmaisen rahan toivossa on lyhytnäköisesti ryhdytty arvioimaan blogissa mitä tahansa tuotteita, joista muutama euro tai ilmainen meikkivoide kilahtaa taskuun, vaikka tuote ei sopisi blogin aihepiiriin millään tavalla. Pitkällä tähtäimellä tällainen syö lukijoita ja huonontaa blogin brändiä.

Toinen yleinen virhe on se, että bloggaaja aliarvioi oman neuvotteluvoimansa täysin. Vinkki: Jos blogissasi on 1000 uniikkia kävijää päivässä, niin voit pyytää tuotearvioinnista enemmän rahaa kuin yhden ilmaisen 20 euron topin. Suosituimmat muotibloggaajat ovat erittäin vahvoja mielipidevaikuttajia, jotka valitettavan usein myyvät itsensä aivan liian halvalla yrityksille, jotka eivät epäröi käyttää tietämättömiä nuoria naisia hyväkseen.

4. Tekniset jutut eivät kiinnosta tai tuntuvat liian vaikeilta

Miehet ja naiset nyt eivät näytä olevan keskimäärin aivan samanlaisia, joten muotibloggaajat, joista suurin osa on naisia tai naisia miehen vartalossa, eivät useimmiten jaksa, halua, tai osaa perehtyä esimerkiksi WordPressin käyttämiseen, hyödyllisten pluginien hankkimiseen, hakukoneoptimointiin tai edes kävijämäärien analysointiin ja seurantaan.

Olenkin monta kertaa miettinyt kuinka hyvä yhdistelmä olisi upeaa sisältöä sekä kirjoitusten että kuvien kautta tuottava muotibloggaaja ja henkilö, joka hallitsee bloggaamisen ja internet-sivustojen teknisen puolen kunnolla.

Muotibloggaaja, verkostoidu nörttien kanssa!

5. Muotiblogien maailmankuva on valheellinen

Tämä viides ja viimeinen kohta ei välttämättä ole muotibloggaajan kannalta huono asia – maailma nyt vain toimii niin, että ihmiset tykkäävät unelmista ja kauniista ajatuksista – mutta jos blogeissa esitetty elämä poikkeaa todellisuudesta riittävän paljon, niin touhu alkaa olla moraalisesti arveluttavaa.

Eräs todella mielenkiintoinen muotibloggaamiseen omalla tavallaan liittyvä blogi on Himoshoppaajan krapula –niminen blogi, jossa käsitellään tätä muotiblogien välittämää maailmankuvaa kriittisesti ja paljastetaan samalla rehellisesti todellisuus erään himoshoppaajan kulutusjuhlien taustalla. Kannattaa lukea.

Suomestakin löytyy toki paljon rikkaita vanhempia, jotka tykkäävät sponsoroida Guessin farkkuja ja Louis Vuittonin laukkuja 18-vuotiaalle teinitytölleen viikoittain, mutta monien muotibloggaajien rahoittajana toimii vanhempien tai hyväpalkkaisen työnantajan sijaan Visa tai jokin sadoista pikavippiyhtiöistä, joten kannattaa aina suhtautua kriittisesti jokaiseen täydellisyyttä huokuvaan elämäntarinaan joka muotiblogin kautta ruudulle välittyy.

Oletko muotibloggaaja tai oletko lukenut paljon muotiblogeja? Olisi hienoa kuulla mielipiteesi aiheesta.

Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Kiitos!

Keskustele tästä artikkelista foorumeilla

Lisää Artikkeleita!

Jos tästä artikkelista oli sinulle hyötyä, niin varmasti pidät myös tulevista artikkeleistamme. Liity RSS feediin tai e-mail -listalle, niin pääset uusiin artikkeleihin käsiksi heti kun ne ilmestyvät.

Tarjoa Olut

Jos pidit artikkelista, niin voit tarjota Petterille oluen klikkaamalla tuoppeja.

{ 11 comments… read them below or add one }

Jyri Väätäinen August 23, 2010 at 05:26

Ainakin liikaa kuvia joka sivulla, jos ei nyt muuta… ja tyhjänpäiväistä tekstiä. Lisäksi Blogger-harrastuneisuus alkaa ketuttaa.

Reply

Mikko Piippo August 23, 2010 at 10:08

Miten sen ottaa. Jos on kiinnostunut vaatteista, kauneudesta ja bloggaamisesta, eikä tienaamisesta, mainostamisesta ja tekniikasta on useimpien muotiblogien linja ihan OK. Kyse on siis pikemminkin mieltymyksistä kuin virheistä.

Miesten gadget-blogit ovat varmasti teknisesti parempia ja äärimmilleen kaupallistettuja — mutta sisältö on vielä vähemmän omaperäistä kuin muotiblogeissa. Kuvatkin ovat lähes ainoastaan valmistajan nettisivuilta haettua tai muista gadget-blogeista nyysittyä.

Mutta hilavitkutinblogeja kritisoimalla ei varmasti tule yhtä paljon kävijöitä Blogilistalta :-)

Reply

Jyri Väätäinen August 23, 2010 at 13:15

Kyllä minä otan paljon omiakin kuvia… :) Siihen blogiin mukaan, enkä pidä tätä kuvien “lainaamisena” valmistajan sivuilta mitenkään vääränä asiana, kun otan itse ainakin arvosteluihin yksi valmistajan kuva ja muut itse valokuvaamat.

Reply

Mikko Piippo August 23, 2010 at 23:41

No kommenttini ei liittynytkään sinun blogiisi, vaan gadget-blogeihin kansainvälisenä genrena. Useinhan hilavitkuttimien esittelijät eivät ole edes pitäneet kädessään esittelemiään vimpaimia, kunhan kierrättävät Engadgetin ja Gizmodon sisältöä uudessa kuosissa.

Reply

Jarkko Laine August 26, 2010 at 15:49

Mielenkiintoinen kirjoitus! Nyt syyhyttää, että pitäisiköhän sitä innostua muodista ja pistää oma muotiblogi pystyyn. Käytännöllinen miesnäkökulma voisi olla tuoretta :)

Ensi kertaa bloggaajat.comissa vierailevana täytyy onnitella, olet varmasti oikeaan aikaan liikkeellä: blogaaminen kasvaa Suomessa kovaa vauhtia (Näin olen kuullut… Tunnen suomalaista blogiskeneä harmillisen vähän, kun itse suuntaan blogini lähinnä maailmalle), joten voisin jo uskaltaa povata tällaiselle blogille mukavaa suosiota! Hieno homma!

Reply

Petteri August 26, 2010 at 19:31

Kiitokset kommentista Jarkko.

Ei muuta kuin muotiblogi pystyyn vaan ja testailemaan puutereita ja leggingsejä. :) Ainakin tulisi erilaista näkökulmaa, sitä mielestäni tuo maailma kaipaa, vaikka nyt en mikään kovin hyvä muodin asiantuntija olekaan. Itsekin olen blogannut aiemmin englanniksi, joten on enemmän kuin mielenkiintoista tutustua näiden kahden eri maailman eroihin.

Luulisi että bloggaaminen on bloggaamista joka paikassa, mutta kyllä se Suomessa on vielä aika lapsenkengissä verrattuna kansainväliseen blogitarjontaan, vaikka määrällisesti onkin tosi suosittua.

Reply

Miss Moneypenny September 5, 2010 at 17:58

Kiitokset ensinnäkin tästä ja monesta muusta hyvästä artikkelista. Mielenkiintoista luettavaa ja hyvää pohdittavaa, kuinka saisi omaa blogiaan kehitettyä eteenpäin. Vaikka itse ihan harrastelijapohjalta olenkin liikkeellä.

Asia mikä itseäni myöskin on mietityttänyt, on juurikin tuo etteivätkö suosituimmatkaan bloggaajat oikeasti tienaa blogillaan pennin vertaa. Blogeihin esittelyyn pääsevien tuotteiden mainosarvo on huima, minä jos kuka sen tiedän ;) Blogeissa tapahtuva mainonta on paljon tehokkaampaa, kuin vaikkapa naistenlehtien maksetut mainokset. Bloggaajat ovat idoleita ja heidän sanaansa suhtaudutaan kuin kaverin suositukseen. Kyllä siinä luulisi olevan jo hyvät lähtökohdat neuvotella itselleen yhteistyösopimus blogiin sopivien tuotemerkkien kanssa. Toisaalta ihailtavaa, että halutaan pitää blogi riippumattomana ulkopuolisista tekijöistä, mutta kyllä itse haluaisin moisesta itseni esille panemisesta käteeni jotain muutakin kuin teinityttöjen fanituksen.

Reply

Petteri September 7, 2010 at 03:12

Moi,

kiitokset kommentista! Taitaa jakautua aika vahvasti kahtia muotibloggaajien ryhmä kun aletaan miettimään kuinka moni heistä tarjottaessa ottaisi rahaa vastaan jos vastineeksi pitäisi mainostaa jotain tuotteita.

Joissain suosituissa muotiblogeissa tuntuu nyt olevan aika paljon ihan selviä maksettuja suosituksia joista ei kuitenkaan lukijoille mainita mitään, vaan esitellään ne aivan kuin itse olisi käyty testaamassa vaikkapa kyseinen Helsinkiläinen ravintola (vaikka bloggaaja asuu parhaillaan ulkomailla). :)

Mielestäni muutaman mainoksen sijoittaminen sivustolle olisi vähemmän moraalitonta.

En itse näe mitään väärää siinä että blogissa on mainoksia tai että bloggaaja saa hieman vaivanpalkkaa kaiken tekemänsä työn jälkeen, mutta mielipiteitä on toki monenlaisia.

Reply

Akseli December 22, 2010 at 22:02

Kun luin otsikon, itselleni tuli ensimmäiseksi mieleen juuri toi kohta 1). Sitten kun asiaa ajattelee pidemmälle, tuntuu, että muotiblogeja on kolmetoista tusinassa. Tuumin, että onpa materialismin voittokulkua :D

Mutta toisaalta, uusi näkokulma asiaan olisi poikaa, nimittäin mies muotibloggaajana. Se ei vaan tahdo useimmin onnistua, koska miehet harvemmin seuraavat muotia tai ainakaan olisivat niin hulluina siihen, että bloggaisivat siitä. Raha saattaisi olla yksi motiivi, mutta voi olla, että oma innostus loppuisi silloin hyvin lyhyeen.

Reply

Terhi Lanzett January 11, 2011 at 08:47

Mielestäni nämä nuorten kirjoittamat muotiblogit ovat ihan omaan kategoriaan laitettavia, blogit perustuvat pelkkään hömppään ja ovat “vain” omia kokemuksia. Eli lähinnä kuvia tuotteista bloggaajan päällä ja esitellään sesongin uusia juttuja tai kirppislöytöjä jne. Eli ei siis iske minuun, joka olen 30-kymppinen eli ns. aikuinen nainen. Harmittaa että asiablogena on niin vähän eli sellaisia missä kerrotttaisi vähän faktaakin ja lisänä olisi kuvia, ja olisi mielenkiintoista luettavaa. Ja voisi olla muustakin kuin muodista..

Löysin onneksi yhden tällaisen, joka mielestäni kolahtaa aikuiseen naiseen +25v. Blogikirjoittaja on ammattitoimittaja ja kirjoittaa sekä muodista että kauneudesta ja ajankohtaisista asioista. Ja asiallisesti..lukekaa!

http://kaisanmukana.blogspot.com/

Reply

Stina June 22, 2012 at 09:48

Minulla itselläni on muotiblogi, jonka teemana on parantaa erityisesti nuorten naisten itsetuntoa. Minuakin on nimittäin alkanut tympiä se, millä tavalla viimeisen päälle mietitty asu ja 20cm vyötärönympärys esitetään jonkinlaisena normina, johon kaikkien pitäisi yltää joka päivä.

Pidin tästä kirjoituksesta, mutta omasta mielestäni muotiblogien suurin ongelma on välinpitämättömyys ulkonäköpaineita kohtaan. (puhumattakaan kaikista muista kapitalismin ongelmista.) Minusta muotibloggaajien tulisi ottaa enemmän vastuuta.

Pidän vaatteista ja pukeutumisesta ja niistä on kiva tehdä postauksia, mutta kirjoitan myös mielipidetekstejä. Haluaisin, että lukijoillani olisi blogini parissa sellainen olo, että he ovat hyviä ja kauniita sellaisina kuin ovat.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: