Näin valitset oikean nichen blogillesi

by admin on 16/07/2010 · 7 comments

Näin Valitset Oikean Nichen Blogillesi

Jos olet muita artikkeleita lukiessasi tullut siihen tulokseen, että haluaisit testata kykyjäsi ammattimaisena bloggaajana, niin oikean nichen valitseminen blogillesi on ensimmäinen ja tärkein asia joka sinun tulee päättää.

Nichellä tarkoitetaan aihepiiriä ja teemaa jonka valitset blogillesi. Se on juuri se oma tilasi blogimaailmassa, jossa olet toivottavasti yksi parhaista. Jos blogisi teema ja aihealue ei ole selkeä lukijalle, niin on hyvin vaikeaa saada blogia menestymään, joten käytä oikean nichen keksimiseen riittävästi aikaa.

Kun keskityt vain tiettyyn aiheeseen, identifioituu blogisi selkeästi lukijoidesi mieleen, ja he osaavat tietystä aiheesta tietoa halutessaan tulla blogiisi yhä uudelleen ja uudelleen. Toinen suuri etu on se, että pystyt syventymään omaan nicheesi tällöin todella tarkasti ja tarjoamaan lukijoillesi yksityiskohtaisempaa, monipuolisempaa ja arvokkaampaa tietoa. Bloggaamalla liian laajasti eri asioista kirjoitukset jäävät usein liian yleiselle tasolle eivätkä näin hyödytä yhtä paljon lukijoitasi.

Valitse niche fiksusti ja järjestelmällisesti

Jos bloggaat vain pitääksesi hauskaa, voit tietysti kirjoittaa aivan mistä haluat, kun tavoitteenasi ei ole saavuttaa suurta suosiota, mutta jos haluat tehdä blogista pitkällä aikavälillä todella suositun ja saada sen tuottamaan sinulle tuloja, niin ainoa järkevä vaihtoehto on valita selkeä aihepiiri blogillesi, josta et juuri rönsyile sivupoluille.

Jos joudut muuttamaan blogisi aihetta myöhemmin, ei homma tapahdukaan aivan käden käänteessä ja kivuttomasti, joten mieti blogisi aihe todella tarkasti ajan kanssa etukäteen, jotta olet siihen tyytyväinen vielä kahden vuoden kuluttuakin.

Tietyllä tavalla bloggaaminen helpottuu usein ajan myötä ja alussa kohtaamasi työmäärä on paljon suurempi kuin myöhemmissä vaiheissa, mutta vastaavasti suunnan muuttaminen myöhemmin on huomattavasti vaikeampaa kun blogisi saavuttaa lukijamäärissä kriittisen massan ja lähtee soljumaan omalla painollaan. Jos blogillasi on suuri määrä lukijoita, voi suunnan totaalinen muuttaminen olla mahdoton tehtävä.

Kokoa mahdollisimman suuri määrä potentiaalisia aiheita

Ensimmäinen askel on koota mahdollisimman suuri määrä sellaisia aiheita, joista voisit blogata. Jos kirjoitat jo henkilökohtaisesta elämästäsi blogia, niin voit miettiä niitä aiheita, joista olet jo omassa blogissasi jotain kirjoittanut.

Tässä vaiheessa kannattaa ottaa listalle hyvin vapaamielisesti ja laajasti erilaisia aihealueita, joista voit sitten myöhemmin pudottaa vähitellen pois vaihtoehtoja.

Ei kannata yrittää tehdä tätä vaihetta viidessätoista minuutissa, vaan koota ensin rauhassa mahdollisimman kattava lista, ja palata siihen myöhemmin lisäideoiden kanssa. Muista, että joudut elämään seuraavat vuodet tämän aiheen kanssa, mikäli blogisi menestyy kuten toivot, joten älä kiirehdi!

Jos aihealueiden keksiminen tuottaa sinulle vaikeuksia, voit pohtia muun muassa seuraavia kysymyksiä:

- Mistä asioista olet kiinnostunut?

Omat kiinnostuksenkohteesi ovat paras lähtökohta aiheen keksimiselle, koska tulet joka tapauksessa todennäköisesti käyttämään aikaasi näiden asioiden parissa. Kun tunnet aiheen hyvin, voit myös helpommin tunnistaa, minkälaisesta informaatiosta lukijasi voisivat olla kiinnostuneita, sekä osaat puhua samaa kieltä aihepiiristäsi kiinnostuneiden kanssa.

- Mistä aiheista tiedät paljon?

Jos teet työksesi tai harrastat jotain asiaa, niin luonnollisesti tietomääräsi kyseisestä aiheesta on melko suuri, mutta voit hyvin olla asiantuntija monessa muussakin aiheessa. Ehkä olet itseoppinut tietokone-ekspertti tai osaat ostaa kivoja vaatteita, mutta jostain aiheesta varmasti tiedät paljon.

Voit myös miettiä, missä asioissa kaverisi ottavat sinuun yhteyttä kun tarvitsevat tietoa.

- Onko jotain aiheita, joista olet etsinyt tietoa mutta sitä ei ole tarjolla?

Jos löydät jonkin aiheen, josta tiedät että ihmiset ovat kiinnostuneita, mutta tietoa on hyvin vaikea löytää, voi olla että kyseessä on erittäin hyvä ja tuottoisa niche. Ensimmäisenä on aina vaikeampi lähteä liikkeelle, mutta voit saavuttaa omassa kapeassa aihepiirissäsi selvän kilpailuedun jos olet ensimmäinen joka tarjoaa laadukasta informaatiota aiheesta.

Esimerkkejä mahdollisista aihepiireistä

Kun rakennat listaa mahdollisista nicheistä, niin jossain vaiheessa ideat saattavat loppua kesken. Tällöin voit hakea lisää ideoita esimerkiksi kirjastosta, kirjakaupoista, ja tavallisista kaupoista. Mistä eri aiheista näet lehtiä kauppasi hyllyllä? Ne ovat usein kaupan hyllyllä koska ihmiset ostavat niitä ja ovat niistä aiheista kiinnostuneita.

Tässä pieni lista mahdollisista aiheista:

- Trendit ja muoti

Jos olet muodikas ja persoonallinen henkilö, niin muodista, trendeistä ja vaatteista kirjoittaminen kiinnostaa todella suurta osaa naisista.

- Urheilu

Erityisesti miehet ovat kiinnostuneita urheilusta, joten voisitko kirjoittaa blogia johonkin urheilulajiin liittyen?

- Ideologia

Maailma on täynnä erilaisilla ideologioilla varustettuja ihmisiä jotka janoavat lisää tukea ajatuksilleen. Voit kirjoittaa tällöin mistä tahansa, kun kirjoitat tietynväristen silmälasien läpi.

- Harrastukset

Ihmisillä on tuhansia erilaisia harrastuksia, ja tietyn asian harrastajat ovat usein intohimoisesti kyseisestä asiasta kiinnostuneita. Tällaiset kohderyhmät ovat usein parhaita.

- Juorut

Juorulehtiä tunnetusti kukaan ei myönnä lukevansa, mutta myyntitilastoissa ne keikkuvat aina kärkipäässä. Jos pystyt kirjoittamaan edes puoliksi totuuteen perustuvia juoruja julkisuuden henkilöistä jollain tavalla, niin kiinnostusta varmasti riittää.

- Terveys

Terveys aiheena voi käsittää monia asioita liikunnasta ruokavalioon ja on kestosuosikki. Kaikki haluavat olla terveitä.

- Shoppailu

Itse en nykyään nauti shoppailusta ollenkaan, mutta kuulun siinä mielessä pieneen vähemmistöön. Jos pystyt tarjoamaan hyviä shoppailuvinkkejä ja tuotearvioita, niin kohderyhmä voi olla suuri.

- Keräily

Tämäkään ei aina tule mieleen, mutta keräilijöitä on todella paljon netin huutokaupoista päätellen. Voisitko blogata jonkin aiheen keräilystä?

- Taide ja käsityöt

Jos olet taiteellinen tai harrastat käsitöitä, voit helposti perustaa blogin, joka tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä ja ohjeita näistä samoista aiheista kiinnostuneille.

- Tavoitteet

Jos itselläsi on jokin suuri tavoite, vaikkapa Mount Everestin valloittaminen tai kaivinkoneella matkustaminen Helsingistä Kuusamoon, niin kiinnostusta varmasti riittää.

- Lifestyle

Jos pystyt kirjoittamaan blogia siten, että tiettyä elämäntyyliä ihailevat voivat ruokkia unelmiaan, niin voit saavuttaa suuren suosion. Ihmiset unelmoivat muun muassa rikkauksista ja julkisuudesta, joten pystytkö herättämään näitä unelmia blogisi kautta?

Näiden lisäksi pystyt varmasti keksimään vielä lisää vaihtoehtoja.

Listan pienentäminen ja lopullisen aiheen valinta

Kun olet saanut tarpeeksi laajan listan mahdollisista nicheistä tehtyä, niin seuraava vaihe on vaihtoehtojen karsiminen. Poista listalta yksi kerrallaan huonoimmasta päästä lähtien vaihtoehtoja, kunnes jäljellä on vain aiheita, joista voisit ilman suurempia vaikeuksia alkaa bloggaamaan, tarjoten samalla reilusti arvoa lukijoillesi.

Mieti vaihtoehtoja karsiessasi, olisiko kyseisestä aiheesta kirjoittaminen päivittäin mukavaa ja mielenkiintoista vuosien ajan.

Mieti myös, onko aihe relevantti vielä kolmen vuoden kuluttua. Kyseessä on pitkäikäinen projekti, eikä hetken päähänpisto, joten aiheen tulisi toimia yhtä hyvin tai paremmin muutaman vuoden päästä.

Kuinka kovaa kilpailu on tietyissä aihepiireissä? Tämän voit selvittää Googlen kautta etsimällä, kuinka paljon blogeja aiheesta löytyy ja mikä niiden taso on.

Mieti myös tarkasti, haluatko kirjoittaa suomeksi vai englanniksi. Suomen kielellä kilpailua on huomattavasti vähemmän, mutta vastaavasti markkinat ovat pienet. Englanniksi kirjoittaessa ongelmana voi olla se, että kirjoitettu englanninkieli ei ole englantia äidinkielenään puhuvien silmissä aina riittävän hyvää.

Kun valitset nichen niin muista ettei sen tarvitse olla massojen suosiossa, mutta kiinnostuneita tulee olla kuitenkin sen verran paljon, että voit joskus saada tarpeeksi kävijöitä elättääksesi itsesi blogin tuotoilla.

Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Kiitos!

Kuvan lähde

Lisää Artikkeleita!

Jos tästä artikkelista oli sinulle hyötyä, niin varmasti pidät myös tulevista artikkeleistamme. Liity RSS feediin tai e-mail -listalle, niin pääset uusiin artikkeleihin käsiksi heti kun ne ilmestyvät.

Tarjoa Olut

Jos pidit artikkelista, niin voit tarjota Petterille oluen klikkaamalla tuoppeja.

{ 7 comments… read them below or add one }

Mikko Piippo August 7, 2010 at 13:16

Aiheen lisäksi kannattaa alusta alkaen miettiä, onko aihe muutettavissa rahaksi. Rahan tekeminen edellyttää sitä, että lukijasi ovat valmiita ostamaan jotakin blogin aihepiiriin liittyviä tuotteita tai palveluita — mieluiten niin, että he tilaavat tuotteen suoraan netistä. Tällöin lukijamäärät on muutettavissa rahaksi joko kumppanuusohjelmien tai AdSense -mainosten avulla.

Esimerkiksi open source -ohjelmia ja Linuxia käsittelevä blogi tuottaa vain murto-osan siitä, mitä samantasoinen ja yhtä suuren lukijamäärän kerännyt closed source -tietokoneohjelmia käsittelevä blogi keräisi. Tämä johtuu yksinomaan siitä, että lukijakunta ei ole valmis ostamaan mainoksissa mainostettuja tuotteita.

Toisaalta blogin voi toimia henkilökohtaisena mainoksena — se voi auttaa bloggaajaa työllistymään tai myymään bloggaajan omia palveluita maksavia asiakkaille. Tällöin blogi tukee varsinaista liiketoimintaa mainiosti.

Reply

Petteri August 7, 2010 at 16:30

Erittäin hyviä pointteja Mikko!

Reply

Olli Posti August 17, 2010 at 18:26

Talvella käytännössä vaihdoin aihetta kun oma kiinnostus siirtyi ravinnon opiskelusta bisneksen ja menestyksen opiskeluun. Lukijat valittivat niin pirusti, mutta suosio lähti ennen pitkää taas nousuun.

Minusta tärkeintä on seurata rehellisesti omaa intohimoa, koska silloin, ja vain silloin, syntyy sitä AINUTLAATUISEN hyvää jälkeä, mikä erottaa sut kaikista muista.

Reply

Petteri August 18, 2010 at 03:43

Se on aivan totta. Kuitenkin jos oma intohimo on muinaiskreikan kirkkohistoria niin sen avulla eläminen voi vaatia melkoisesti mielikuvitusta. :)

Ehkäpä hyvä tapa havainnollistaa asiaa on Chris Guillebeaun ajatus kahdesta ympyrästä, jotka ovat osittain päällekkäin. Toinen ympyrä sisältää ne asiat joista olet intohimoinen, ja toinen ympyrä kaikki ne asiat, joista muut ovat kiinnostuneita ja myös valmiita maksamaan rahaa aiheeseen liittyvistä tuotteista.

Oman nichen pitäisi löytyä siitä kohdasta, jossa nuo kaksi ympyrää osuvat päällekkäin.

Reply

Olli Posti August 18, 2010 at 07:32

Ei ketään oikeasti voi kiinnostaa kirkkohistoria!!

Ehkä oletin tässä, että blogaajana toimii *ihminen* eikä zombi tai robotti.

Oikeasti meitä kaikkia kaikkein eniten kiinnostaa onni, menestys, terveys ja kaikki ihmissuhteisiin ja kohujuoruiluun liittyvä. Niistä kun kirjottaa, omaa AITOA mielihaluaan seuraten, ei voi mennä koskaan vikaan. Täytyy vaan rohkaistua sanomaa se mitä oikeasti haluaa sanoa, opetella heittämään ne aivot romukoppaan… Tai no, ainakin se Lizard Brain.

Reply

Petteri August 18, 2010 at 09:48

Sekin vaatii aika paljon rohkeutta olla täysin oma itsensä ja toteuttaa kaikkein hulluimpiakin unelmiaan – siihen eivät kaikki valitettavasti usko pystyvänsä (kyse on täysin uskosta, ei kyvystä). Jokaisen ihmisen tulisikin tehdä omien pelkojen kohtaamisesta päivittäinen harrastus, koska vain sillä tavalla voi päästä eteenpäin.

Varmaan aika moni menestynyt henkilö on joskus pelännyt esimerkiksi koulussa luokan edessä puhumista tai arkaillut oman henkilökohtaisen sanomansa julistamista ensimmäisten blogipostaustensa kautta, mutta kun ottaa jatkuvasti pieniä askelia ja ylittää itsensä ja mukavuusalueensa päivittäin, niin aika nopeasti sitä huomaa että oikeasti ei ole olemassa juuri mitään, mihin ihminen ei pystyisi, kunhan mainitsemasi aidot motivaationlähteet ovat kunnossa.

Reply

Matias June 15, 2011 at 20:23

Olen pähkäillyt noin puoli vuotta blogiaiheita ja aloitinkin valokuvaamiseen keskittyvän blogin. Aloitin bloggaamisen ja tuon kuvausharrastuksen samoihin aikoihin. Huomasin pian kopioivani tietämättä muiden ideoita ja että sisältöni ei ollut ainutlaatuista eikä lisäarvoa tuottava. Päätinkin lopettaa sen.

Mutta, tämän kirjoituksen ansiosta löysin aiheeni. Ja se ei todellakaan tullut kuin salama kirkkaalta taivaalta, vaan idea on ollut mielessä välillä ja taas välillä olen unohtanut sen. Satuin löytämään siihen oman käänteeni ja en malta odottaa blogin työstämistä. Iso kiitos! Sait juuri uuden lukijan.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: