Näin rakennat tiiviin yhteisön blogisi ympärille

by admin on 10/08/2010 · 0 comments

Näin rakennat tiiviin yhteisön blogisi ympärille

Blogisi on paljon muutakin kuin pelkkä kokoelma artikkeleita ja kuvia – blogi sisältää myös verkostomaisen yhteisön, joka rakentuu aktiivisten lukijoidesi, satunnaisten kävijöiden, mainostajien ja sinun kauttasi.

Mitä tiiviimpi ja aktiivisempi yhteisö on, sitä parempi se on sinun kannaltasi, koska tiiviillä ja aktiivisella yhteisöllä on tapana houkutella automaattisesti uusia jäseniä mukaan ja tällainen yhteisö myös todennäköisemmin tukee sinua bloggaajana kun pyrit viemään blogiasi uudelle tasolle esimerkiksi mainostamalla lukijoitasi hyödyttäviä tuotteita.

Tiiviin verkoston ja yhteisön luominen on siis täysin olennainen osa bloggaamista, jos haluat oikeasti erottua joukosta ja luoda keskivertoblogin sijaan huomattavasti pidemmälle viedyn sivuston, joka houkuttelee aktiivisia lukijoita kuin Helsinki Romanian kerjäläisiä.

Blogin sisältö on tietysti blogin tärkein ominaisuus – kivijalka jonka päälle kaikki muu rakentuu. Ilman laadukasta sisältöä kaikki muut toimenpiteet ovat jokseenkin merkityksettömiä. Jopa markkinointi on turhaa, koska sekin auttaa potentiaalisia lukijoita saapumaan sivuillesi vain kerran, ja jos he eivät ole tyytyväisiä näkemäänsä ensimmäisellä kerralla, niin toista mahdollisuutta ei todennäköisesti tule, niin julmalta kuin se kuulostaakin.

Yhteisön voidaan ajatella rakentuvan seuraavien perusasioiden päälle:

1. Laadukas sisältö

Sisältöä eli blogipostauksia kirjoittaessasi sinun kannattaisi aina asettua lukijasi asemaan ja miettiä, miltä ne näyttävät hänen silmissään. Tarjoatko varmasti oikeasti hyödyllistä, hauskaa tai inspiroivaa materiaalia ja onko kirjoitustyylisi selkeä, persoonallinen ja mielenkiintoinen?

Jos edellä mainitut kohdat täyttyvät, niin blogillasi on hyvät edellytykset rakentua vähitellen tiiviiksi yhteisöksi, josta on suurta hyötyä sekä lukijoilleen että bloggaajalle itselleen.

Kirjoittamisessa säännöllisyys ja kärsivällisyys ovat avainsanoja. On tärkeää, että blogisi päivittyy aina suurin piirtein samaan tahtiin. Todella pitkät tauot postauksien välissä ovat tehokkaita karkottamaan lukijat pois blogistasi, joten pyri esimerkiksi lomalle lähtiessäsi kirjoittamaan valmiiksi muutamia artikkeleita, jotka voit sitten ajastaa eri päiville ja saada blogisi näyttämään aktiiviselta sinun poissaollessasikin. Jotkut ovat vieneet tämän periaatteen jopa niin pitkälle, että julkaisevat kirjoituksiaan aina täsmälleen samoina päivinä, esimerkiksi joka maanantai ja torstai.

Toinen tärkeä asia on se, että pidät kiinni siitä kirjoitustyylistä, joka on sinulle ominainen ja johon lukijasi ovat tottuneet. Kirjoitustyylin vaihtamisen sijaan voit kokeilla mielummin aiheiden vaihtamista, koska se auttaa sinua selvittämään, mistä aihepiireistä lukijasi ovat eniten kiinnostuneita. Kannattaa toki muistaa, että omasta valitusta nichestä ei kannata loikkia kovin paljon ulkopuolelle erilaisia aiheita testaillessaan.

Pyri myös aina mahdollisimman selkeään viestintään ja jaarittelun sijaan pidä huoli siitä, että tärkeimmät pointit ja ajatuksesi tulevat selvästi ilmi teksteistä. Oikean pituiset blogipostaukset ja tekstin jakaminen kuvien sekä väliotsikoiden avulla helpommin pureskeltaviin osioihin auttavat lukijoitasi huomattavasti.

Laadukas, mielenkiintoinen ja säännöllisesti ilmestyvä sisältö ovat blogisi yhteisön perusta, josta muodostuu ajan myötä oma brändinsä, jonka päälle yhteisöä on helpompi rakentaa.

2. Mieleen jäävä ja toimiva design

Oma persoonallinen design on yllättävän merkittävä tekijä blogin suosion ja sitä kautta toimivan yhteisön taustalla, koska erottuva ja tyylikäs ulkoasu jää aina lukijan mieleen paremmin kuin erot blogiteksteissä.

Yllättävän moni bloggaaja jättää tämän kohdan puolitiehen ja uskoo, että pelkkä laadukas sisältö riittää houkuttelemaan tarpeeksi kävijöitä blogiin. Erityisesti suomalaisten miesbloggaajien perisyntinä tuntuu olevan se, ettei visuaaliseen ilmeeseen osata tai jakseta panostaa tarpeeksi.

Naisten keskuudessa taas muotibloggaaminen näyttäisi olevan kovassa huudossa, ja muotibloggaajat ovatkin usein saaneet blogeistansa erottuvan ja houkuttelevan näköisiä sekä osittain sitä kautta suosittuja, mutta heillä taas olisi useimmiten todella paljon tekemistä esimerkiksi omien domainien ja hostingin hankkimisessa ja sitä kautta ammattimaisemmassa toiminnassa, sekä monetisaatiossa.

Mieti, mitä kävijä näkee ensimmäisenä blogissasi kun hän eksyy sivuillesi. Olethan varmasti sijoittanut kaikkein tärkeimmän sisältösi siten, että se on näkyvissä ilman alaspäin skrollaamista?

Onhan logosi ja blogisi ulkoasu varmasti omaperäinen ja heijastelee sekä saittisi aihepiiriä että sinua itseäsi?

Olethan suunnitellut käytettävyyden ennen kaikkea kävijöitäsi varten, etkä pelkästään hakukoneita silmällä pitäen?

3. Toimiva kommenttikenttä

Useimmissa blogeissa juuri blogipostauksien kommenttikenttä on se paikka, jossa suurin osa yhteisön muodostumisesta ja keskustelusta tapahtuu. Panosta aina blogikommenttien aktiiviseen moderointiin ja pyri siihen, että blogisi kommentit olisivat mahdollisimman laadukkaita ja että kommentteja myös tulisi aktiivisesti. Aktiivinen ja laadukas kommenttikenttä tuo aina uusille lukijoille vaikutelman suositusta sivustosta.

WordPressissä on erilaisia plugineita, joiden avulla voit parantaa lukijoidesi kokemusta selvästi ja motivoida heitä kommentoimaan aktiivisemmin blogitekstejäsi. Bloggaajat.comissa on tällä hetkellä esimerkiksi käytössä ”Subscribe to comments” –plugin, jonka avulla kirjoittaja saa kommenttiaan seuraavat kirjoitukset suoraan sähköpostiinsa, mikä auttaa vuorovaikutuksen syntymisessä.

Muita hyviä plugineita ovat ”CommentLuv”, joka näyttää kommentoijan viimeisimmän oman blogipostauksen kommentin alla, sekä ”Top Commentators”, jonka avulla voit lisätä blogisi etusivulle listan aktiivisemmista kommentoijista do-follow linkeillä varustettuna. Nämä lisäävät myös todennäköisesti lukijoiden aktiivisuutta.

4. Kontaktin säilyminen ensimmäisen käynnin jälkeen

Aina kun satunnaiset lukijat poistuvat blogistasi, olisi todella tärkeää että sinulla olisi jokin kontakti heihin senkin jälkeen. Varmista ainakin, että blogissasi on selkeä linkki RSS-feediisi, ehkäpä Facebook- ja Twitter-profiileihisi, ja mielellään myös houkutin e-mail –listalle liittymistä varten.

Viikottainen tai kuukausittainen uutiskirje on erittäin tehokas tapa lisätä blogisi koettua arvoa ja pitää kiinnostuneet lukijasi myös mahdollisimman läheisessä kontaktissa blogiisi ja sitä kautta aktiivisempina. Uutiskirjeitä ei toisaalta kannata missään tapauksessa alkaa lähettelemään jos sinulla ei ole oikeasti lukijoitasi hyödyttävää materiaalia tarjolla – ellet halua päästä lukijoistasi eroon.

5. Ylimääräiset lukijakokemusta parantavat osiot

Voit nostaa blogisi koettua arvoa helposti moninkertaiseksi vain lisäämällä sinne osioita, jotka hyödyttävät selkeästi lukijoitasi. Nämä voivat sisältää esimerkiksi erillisen keskustelualueen, mielipidekyselyitä, ilmaisia e-kirjoja tai hyödylisiä plugineita.

Aina kun harkitset uuden osion lisäämistä blogiisi, niin kysy itseltäsi, onko kyseinen osio todella arvokas lukijoillesi, vai tekeekö se vain blogistasi sekavamman? Ainoastaan lukijakokemusta parantavat ja oikeasti arvokkaat osiot ovat lisäämisen arvoisia.

Jos et ole varma siitä, mitä lukijasi haluaisivat nähdä, voit aina kysyä sitä heiltä suoraan. Useimmiten aktiiviset kävijät ovat vain tyytyväisiä, jos voivat kertoa mielipiteensä ja vaikuttaa siten blogiin, josta he jo muutenkin pitävät.

Jos pystyt luomaan sellaisen blogin, jossa kävijät kommunikoivat sinun kanssa kommunikoinnin lisäksi myös keskenään, on blogillasi edellytykset muuttua ajan myötä tiiviiksi verkostomaiseksi yhteisöksi, joka tarjoaa kävijöilleen niin paljon arvoa, että he haluavat tulla jatkuvasti takaisin sivustosi pariin vuodesta toiseen. Tämä on yksi tärkeimmistä avaimista blogin avulla tienaamiseen.

Jos tämä artikkeli oli sinulle hyödyllinen, niin olisi hienoa jos voisit kertoa siitä myös kavereillesi, esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Kiitos! :)

Lisää Artikkeleita!

Jos tästä artikkelista oli sinulle hyötyä, niin varmasti pidät myös tulevista artikkeleistamme. Liity RSS feediin tai e-mail -listalle, niin pääset uusiin artikkeleihin käsiksi heti kun ne ilmestyvät.

Tarjoa Olut

Jos pidit artikkelista, niin voit tarjota Petterille oluen klikkaamalla tuoppeja.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: