Näin kirjoitat laadukkaan artikkelin blogiisi 10 minuutissa

by admin on 11/08/2010 · 2 comments

Näin kirjoitat laadukkaan artikkelin blogiisi 10 minuutissa

Bloggaaminen on useimmiten helppoa ja kivaa, kun kirjoitat itseäsi kiinnostavasta aiheesta, mutta aina välillä pää saattaa lyödä tyhjää ja tuntuu siltä, että kaikki hyvät ideat on jo tullut käytettyä, tai että laadukkaan artikkelin kirjoittamiseen tuhrautuisi varmasti monta tuntia, eikä se sen takia tunnu yhtään houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Aurinkokin paistaa ulkona ja muut grillaavat ihoaan rannalla, joten mikäpä olisi hienompaa kuin pystyä minimoimaan päivittäisen artikkelin kirjoittamiseen käytettävä aika.

10 minuuttia ja laadukas artikkeli eivät ehkä heti ensialkuun tunnu sopivan samaan lauseeseen, mutta seuraavilla vinkeillä se on täysin mahdollista:

1. Kerää valmiiksi houkuttelevia otsikoita

Suurin yhdistävä tekijä sellaisille blogipostauksille, joita kovin moni ei tunnu koskaan lukevan, on se että niiden otsikko ei ole riittävän houkutteleva.

Ihmiset selaavat netin kautta suuria määriä tietoa läpi päivittäin ja ainoastaan houkuttelevimmat otsikot saavat heidät klikkaamaan ja lukemaan kirjoituksen. Houkuttelevan otsikon keksimiseen voi joskus mennä hieman aikaa, joten jos haluat pystyä kirjoittamaan hyviä artikkeleita alle 10 minuutissa, kannattaa miettiä houkuttelevia otsikoita riittävä määrä valmiiksi.

Itselläni on tapana miettiä ideoita kirjoituksia varten alitajuisesti jatkuvasti, ja aina kun saan hyvän idean, niin kirjoitan sen samantien muistiin joko puhelimeeni tai post-it –lapulle. Tämä säästää aikaa kirjoitusvaiheessa ja takaa sen, etteivät hyvät ideat jää käyttämättä.

Hyvän otsikon kirjoittaminen on taitolaji sinänsä ja aion kirjoittaa siitä lähitulevaisuudessa kattavamman artikkelin, mutta tiivistettynä, lukijan kannalta houkuttelevat otsikot ovat usein seuraavanlaisia:

- Opas johonkin kiinnostavaan asiaan

Esimerkki: “Kuinka rikastua takuuvarmasti muotiblogin avulla”

En usko että yksikään muotibloggaaja (miljoonaperijöitä lukuun ottamatta) jättäisi tällaista otsikkoa klikkaamatta. Siksi eräs suosituimmista otsikkotyypeistä onkin sellainen, jossa selkeästi ilmaistaan, että luvassa on selkeät käytännön ohjeet johonkin lukijaa suuresti kiinnostavaan asiaan.

- Mielenkiintoinen lista

Esimerkki: ”10 maailman suosituinta kakkureseptiä”

Internetin käyttäjät pitävät usein listoista, koska ne tarjoavat mielenkiintoista informaatiota helposti pureskeltavassa muodossa. Listan sisältävän blogipostauksen kirjoittaminen on myös usein melko nopeaa, koska tekstin rakenne on usein alusta lähtien selvillä ja listan eri kohtia ei yleensä tarvitse selittää kovin laajasti.

- Kysymys lukijalle

Esimerkki: ”Haluatko täydelliset vatsalihakset kahdessa kuukaudessa?”

Suoran kysymyksen esittäminen voi houkutella lukijan klikkaamaan otsikkoa samantien, jos vastaus kysymykseen on vahva ”kyllä”.

Myös tilastojen ja suorien lainausten käyttäminen otsikoissa voi toimia joskus todella hyvin. Kannattaa aina vaihdella otsikoiden tyyliä, koska pelkästään yhdenlaisten otsikoiden käyttäminen saattaa tuoda blogiin melko yksitoikkoisen vaikutelman.

Keräämällä hyviä otsikoita valmiiksi, ei itse artikkelin kirjoittaminen vie läheskään niin paljon aikaa kuin yleensä.

2. Ota aikaa kellolla ja unohda perfektionismi

Olen itse käyttänyt joskus blogipostauksien kirjoittamiseen useita tunteja, mutta nykyään niihin ei mene puolta tuntia pidempään kuin poikkeustapauksissa.

Perfektionismi on usein hyvä juttu tiettyyn rajaan asti, mutta blogiin kirjoitettavia artikkeleita ei yleensä kannata loputtomiin asti hioa, vaan usein oman ajatusvirran näppäileminen ruudulle ja sen tarkistaminen kertaalleen voi olla kaikkein paras tapa toimia.

Tietysti aina löytyy lukijoita, jotka eivät ole tyytyväisiä artikkeliisi vaikka käyttäisit siihen 10 tuntia, mutta tärkeintä on tekeminen ja jatkuva kehittyminen, ei täydellisyyden tavoittelu.

Jos haluat kirjoittaa artikkelin kymmenessä minuutissa, niin ota kellolla aikaa ja kirjoita sen mukaan (eli liikoja miettimättä ja tehokkaasti). Kun kymmenen minuuttia on mennyt, niin artikkelisi on valmis, koska päätät niin.

3. Tee laajemmista aiheista pienten postauksien sarja

Jos aihe tuntuu niin laajalta, ettei siitä voi kirjoittaa kattavaa artikkelia kymmenessä minuutissa, niin jaa aihe useampiin pienempiin osiin ja kirjoita joka päivä lyhempi artikkeli yhdestä aihekokonaisuuden osasta.

Artikkelisarjat ovat myös siinä mielessä hyviä, että ne useimmiten houkuttelevat lukijat takaisin lukemaan sarjan seuraavat osat, unohtamatta myöskään sitä, että ne ovat lukijaystävällisempiä maraton-postauksiin verrattuna.

Muista kuitenkin varoa sitä, että alat jaarittelemaan pienemmistä yksityiskohdista turhan laajasti – silloin voit unohtaa kymmenen minuutin rajan samantien.

4. Muista tarjota lukijalle arvoa ja keskity pituuden sijasta laatuun

Jos tarjoat lukijoillesi artikkelissa todella paljon hyödyllistä informaatiota tai kirjoituksesi on todella hauska tai inspiroiva, niin sen ei tarvitse olla 1500 sanan mittainen. Päin vastoin, keskivertosurffaajan kärsimättömyydelle lyhyt ja asiaan tiukasti pureutuva artikkeli on paljon houkuttelevampi.

Tavoitteenasi on kirjoittaa laadukas blogipostaus kymmenessä minuutissa, joten älä unohda sanaa ”laatu”. Etenkin jos otsikkosi on houkutteleva ja antaa olettaa, että lukemalla tekstin lukija voi löytää ratkaisun johonkin ongelmaansa tai saada niin sanotusti iloa elämäänsä, niin muista myös täyttää lupauksesi tekstissä.

Kymmenen minuuttia on lyhyt aika, joten jos haluat kirjoittaa laadukkaan tekstin, niin keskity alkupalojen ja jälkiruokien sijaan ensisijaisesti pääruokaan, eli artikkelisi lukijan kannalta arvokkaimpaan sisältöön.

Kymmenen minuutin raja ei todellakaan ole helppo juttu blogipostauksen kirjoittamisessa, ja ei kannata harmitella vaikka aluksi kirjoittamiseen menisi useita tunteja, koska kirjoittaminen on kuin mikä tahansa muu taito, joka kehittyy vain harjoittelemalla jatkuvasti.

Keräämällä houkuttelevia otsikoita valmiiksi muistiin, asettamalla itsellesi tiukan aikarajan, jakamalla isommat postaukset pienempiin osiin sekä tarjoamalla tiiviisti arvoa lukijoille on täysin mahdollista kirjoittaa erittäin hyviä blogipostauksia ainakin suurin piirtein kymmenessä minuutissa.

PS. tämän artikkelin kirjoittamiseen meni 20 minuuttia ilman munakelloakin, joten puolet lyhemmän artikkelin kirjoittaminen kymmenessä minuutissa on ihan oikeasti täysin mahdollista. :)

Jos pidit artikkelista, niin kerro siitä ihmeessä kavereillesikin esimerkiksi Twitterin ja Facebookin kautta. Kiitos!

Kuvan lähde

Lisää Artikkeleita!

Jos tästä artikkelista oli sinulle hyötyä, niin varmasti pidät myös tulevista artikkeleistamme. Liity RSS feediin tai e-mail -listalle, niin pääset uusiin artikkeleihin käsiksi heti kun ne ilmestyvät.

Tarjoa Olut

Jos pidit artikkelista, niin voit tarjota Petterille oluen klikkaamalla tuoppeja.

{ 2 comments… read them below or add one }

viidakkomies August 20, 2010 at 06:45

Viime aikoina olen naureskellut, kun monet parhaat (ja ytimekkäimmät) blogaukseni ovat syntyneet ihan jopa minuutissa tai parissa. Monen kuukauden ajan olen pyrkinyt ja oppinut sanomaan sen asian ja vain sen – parasta sekä mun että ennen kaikkea lukijan kannalta. Se arvo on niissä ideoissa ja niiden soveltamisessa, joten mitä tiiviimmässä ja selkeämmässä paketissa lukija sen idean saa, sen arvokkaampi blogi.

Esimerkkiä voi katsoa Seth Godinilta. Yhden hienon postauksen sisältö oli yksi sana: “isn’t”. Otsikossa luki “The only possible response…”

Ja kuten Steve Pavlina opettaa, tehokkainta on jättää postaus tavallaan lukijan täydennettäväksi. Oma hoksaaminen ja siihen johdattaminen on aina parempaa pedagogiikkaa kuin valmis “tiedonsiirto”. Jälkimmäinen toimii koneilla ja roboteilla, edellinen myös ihmisillä.

Reply

Joni February 28, 2011 at 19:12

Välillä kirjottelen nopeita postauksia, jolloin niitä saa muokkailla jälkeenpoäin, suurimmat ongelmat on siinä, että käytän samoja sanoja useasti jopa samassa lauseessa. Paras tulos artikkeleissa on tullut, kun kirjottaa juurikin ylös ranskalaisilla viivoilla ajatuksia, sitten kun on aika kirjoittaa niin antaa näppäimistön sauhua ja päästää luovuuden valloilleen. Yleensä seuraavana päivänä tarkistus ja korjaukset, jos korjauksia tulee paljon niin toinen korjaus seuraavaksi päiväksi. Sen jälkeen julkaisu.

Sama ongelma mulla yleensä vähänkin pidemmissä kommenteissa.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: