Kuinka pitkiä blogipostauksia kannattaisi kirjoittaa?

by admin on 06/08/2010 · 4 comments

Post image for Kuinka pitkiä blogipostauksia kannattaisi kirjoittaa?

Hyvä sisältöhän on tunnetusti se tärkein blogin ominaisuus, koska ilman sitä on vaikeaa pitää lukijoiden kiinnostusta yllä pidempään, joten ajattelin pohtia tässä artikkelissa erästä merkittävää hyvän sisällön osaa – blogipostauksen optimaalista pituutta.

Optimaalisesta blogipostauksen pituudesta on monta mielipidettä ja netistä löytyy esimerkkejä sekä lyhyillä että pitkillä blogipostauksilla suuren lukijakunnan saavuttaneista bloggaajista, mutta on silti fiksua miettiä millainen pituus toimii missäkin tapauksessa.

Seuraavia pointteja on hyvä miettiä blogipostauksien pituuteen liittyen:

1. Lukijoiden kärsivällisyys

Internet on siitä mielenkiintoinen paikka, että lukijat harvoin viettävät yhdellä saitilla kovin pitkää aikaa, vaan sen sijaan useimmiten selaavat nopeasti läpi useita blogeja, foorumeita ja muita nettisaitteja, joten lukijan kiinnostuksen herättämiseen ei ole usein aikaa muutamaa sekuntia enempää.

Keskimääräisesti blogissa vietetään aikaa noin puolitoista minuuttia, joten tyypillinen blogin lukija ei yksinkertaisesti jaksa lukea pitkiä blogitekstejä läpi, ellei niitä ole jaoteltu selkeästi pienempiin väliotsikoihin tai niiden sisältö on niin arvokasta lukijalle, että hän lukisi kirjoituksen innoissaan sanasta sanaan läpi vaikka vessan seinästä.

2. Postauksien määrä

Yleisesti voidaan ajatella, että mitä useammin blogi päivittyy, sitä helpompaa on luoda aktiivinen lukijakunta esimerkiksi RSS-feedien avulla ja sitä helpommin hakukoneet löytävät blogin ja arvostavat sen korkeammalle.

Bloggajan kannalta on tietysti paljon helpompaa päivittää blogia useammin jos postaukset ovat lyhyitä, kuin jos ne ovat 1500-sanaisia saarnoja, mutta oma näkökulmani on se, että tärkein asia on aina postauksien laatu. Päivitä siis blogiasi niin usein kuin mahdollista, mutta älä koskaan tingi sisällön laadusta, koska se on varmin tapa päästä eroon lukijoista.

3. Hakukoneoptimointi

Kuten edellisessä kohdassa mainittiin, niin hakukoneoptimoinnin kannalta olisi hyvä, jos blogi päivittyisi mahdollisimman usein. Samoin on esitetty vahvoja mielipiteitä sen puolesta, että erittäin lyhyet ja erittäin pitkät blogipostaukset olisivat hakukoneoptimoinnin kannalta huonoja vaihtoehtoja, ja hakukoneet suosisivat näin keskimääräisiä pituuksia postauksissa, mutta poikkeuksia tästäkin toki löytyy.

Mitään ideaalipituutta blogipostaukselle on vaikeaa antaa, mutta alle 200 sanan pituinen blogipostaus on todennäköisesti liian lyhyt ja reilusti yli 1000 sanan pituus taas saattaa olla monissa tapauksissa liikaa.

4. Aihe ja sen kattava käsittely

On kai itsestään selvää, että kirjoittamasi aiheen tulisi ratkaista se, miten pitkiä blogipostauksiesi tulisi olla. Jos kirjoitat ytimekkäitä uutisia blogiisi, niin niistä on useimmiten turhaa kirjoittaa tuhannen sanan mittaisia postauksia, kun taas vaikkapa tuotearvostelu vaatii yleensä huomattavasti pidemmän postauksen ollakseen kattava ja arvokas lukijalle.

Eräs todella hyvä lähestymistapa blogipostauksien oikeaan pituuteen on se, että bloggaajan tulisi kirjoittaa juuri sen verran, että aihe on käsitelty kattavasti, eikä yhtään sanaa enempää tai vähempää. Tätä periaatetta pyrin itse noudattamaan ja vältän pitkien postauksien kirjoittamista vain niiden pituuden takia, aivan kuin välttelen myös sellaisten lyhyiden postauksien kirjoittamista jotka eivät käsittele aihetta riittävän kattavasti.

Omaan blogiisi optimaalisen postauksien pituuden löytäminen tapahtuu helpoiten kokeilemalla. Kannattaa välillä muutenkin vaihdella hieman kirjoitustyyliä ja postauksien pituutta, koska vain kokeilemalla voi lopulta selvittää minkälaiset postaukset ovat lukijoille kaikkein mieluisimpia ja arvokkaita. Vaihtelu myös virkistää, ja sen takia voi myös olla fiksua kirjoittaa välillä lyhyitä ja helposti pureskeltavia kirjoituksia ja silloin tällöin pitkiä ja kattavia artikkeleita, jotka pureutuvat aiheeseen syvällisemmin.

Onko itselläsi kokemuksia blogipostauksien pituuden vaikutuksesta kävijöidesi lukukokemukseen tai muita ajatuksia aiheeseen liittyen? Olisi kiinnostavaa kuulla ajatuksiasi joko kommenttikentässä tai foorumeilla.

Jos pidit artikkelista, niin voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Kiitos!

Lisää Artikkeleita!

Jos tästä artikkelista oli sinulle hyötyä, niin varmasti pidät myös tulevista artikkeleistamme. Liity RSS feediin tai e-mail -listalle, niin pääset uusiin artikkeleihin käsiksi heti kun ne ilmestyvät.

Tarjoa Olut

Jos pidit artikkelista, niin voit tarjota Petterille oluen klikkaamalla tuoppeja.

{ 3 comments… read them below or add one }

Mikko Piippo August 7, 2010 at 13:09

Useimmat seuraamani blogit sisältävät keskimääräistä pidempiä juttuja, jotka myös yritän lukea läpi. Toisaalta seuraamien blogien määrä ei ole kovin suuri — koska aika on rahaakin niukempi hyödyke, seuraan vain parhaita blogeja säännöllisesti.

Itse kirjoitan omaan ykkösblogiini melko vakiomittaisia juttuja. Useimmiten valmis teksti on 300-350 sanan artikkeli. Pidempää käsittelyä vaativat teemat kannattaa jakaa juttusarjoiksi.

Reply

Petteri August 14, 2010 at 04:55

Juuri tämän takia kannattaakin panostaa blogiinsa 100%:sesti, koska mitään välimuotoja ei oikein ole. Yleensä blogi tai mikä tahansa asia mitä teet elämässä saa juuri ansionsa mukaan huomiota, eli jos jutut on tehty vähän sinne päin, niin tuskin erottuu joukosta, mutta jos antaa kaikkensa projektilleen, ja muutkin huomaavat sen, niin huomio on taattu.

Reply

Viita January 31, 2013 at 17:17

Täysin samaa mieltä. Tuo täysillä panostaminenhan ei nimen omaan rajoitu pelkkään blogaamiseen, vaan se käy kaikkeen, mitä elämässään tekee. Joka tapauksessa on erittäin, erittäin mukavaa huomata, että bloggaamiseen panostaminen alkaa tuottaa hedelmää kävijävirtojen ja jopa pienten mainostulojen muodossa.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: