Koskettavatko blogikirjoituksesi lukijoitasi?

by admin on 31/08/2010 · 2 comments

Koskettavatko blogikirjoituksesi lukijoitasi?

Maailmassa on todennäköisesti miljoonia blogeja ja niitä selatessaan voi usein huomata, että melko suurta osaa on vaikeaa erottaa toisistaan sisällön suhteen.

Tietysti on mahdotonta kirjoittaa aina sellaisista asioista, joista kukaan muu ei olisi aiemmin kirjoittanut, mutta sillä onkin huomattavasti enemmän merkitystä miten kirjoitat. Vaikka kirjoittaisit kuinka ammattimaisesta aiheesta tahansa ja tavoitteenasi olisi säilyttää uskottavuus lukijoidesi silmissä, olisi silti ensiarvoisen tärkeää luoda mahdollisimman tiivis kontakti kirjoitustesi kautta lukijoihin, mitä ei yleensä tapahdu jos et tuo omaa persoonaasi kirjoitusten kautta millään tavalla esille.

Olenkin satoja, ehkä jopa tuhansia blogeja lueskeltuani nykyään sitä mieltä, että yksi suurimmista syistä joka erottaa kaikkein suosituimmat blogit niistä lukemattomista keskinkertaisista blogeista, on juuri vahva persoonallinen kirjoitustyyli, joka ei piilottele bloggaajan persoonaa, vaan paljastaa siitä ehkä jopa enemmän kuin monen muun mielestä olisi järkevää.

Kirjoita aina yhdelle ihmiselle, älä kasvottomalle massalle

Kirjoitatko jollekin persoonattomalle ja vaikeasti kuvailtavalle internet-surffaajien joukolle, vai kirjoitatko aivan kuin kertoisit tarinaa parhaalle ystävällesi? Jos vastaus on ensimmäinen vaihtoehto, niin sinulla on loistava tilaisuus kehittää hieman kirjoitustyyliäsi ja tehdä blogistasi paljon persoonallisempi ja houkuttelevampi lukijoidesi silmissä.

Optimaalisin tilanne olisi, että vaikka lukijasi näkisivät jonkin kirjoituksesi nimettömänä blogisi ulkopuolella, he tietäisivät silti heti kuka tekstin on kirjoittanut, koska persoonallinen kirjoitustyylisi on niin mieleenpainuva ja erottuva.

Kuten Olli Posti kirjoitti hienosti vierailuartikkelissaan, niin intohimo omaa aihetta kohtaan on toinen asia joka vaikuttaa suoraan kirjoitustyyliin ja sitä kautta siihen, miten lukijasi suhtautuvat sinuun ja blogiisi.

Yritä aina kirjoittaa aivan kuin kirjoittaisit parhaalle ystävällesi, kuitenkaan unohtamatta ammattimaisuutta mikäli blogisi aihe on jokin sellainen mikä vaatii itseltäsi tiettyä uskottavuutta muiden silmissä. Jos analysoidessasi omia tekstejäsi huomaat että ne muistuttavat enemmän tietokirjaa kuin lukijan mukaansa tempaavaa tarinaa, niin kannattaa ainakin kokeilla mitä tapahtuu, kun muutat hieman tyyliä. Yleensä ero on todella merkittävä silloin kun lukija tekstiä lukiessaan tuntee aivan kuin bloggaaja olisi kirjoittanut juuri hänelle. Sen huomaa esimerkiksi kommenteista.

Kerro mielipiteesi, älä ole poliitikko tai tutkija

Blogeja myös luetaan lähes aina sen takia, että ihmiset haluavat kuulla mielipiteitä. Olen aiemmin sivulauseessa maininnut, että oma taustani on akateemisessa maailmassa, mutta myös huomannut kuinka akateemisen persoonaton, objektiivinen ja kuivakka analyysi ei toimi suurimmassa osassa blogeja ollenkaan. Useimmat ihmiset haluavat lukea toisen elävän ihmisen eläviä ja selkeitä mielipiteitä tietosanakirjan sijaan.

Voit esimerkiksi kokeilla joskus lukea muutaman blogipostauksesi ääneen ja miettiä kuulostaako se luonnolliselta muiden korvissa. Jos se ei kuulosta puhuttuna luonnolliselta, niin todennäköisesti se ei myöskään luettuna ole kovin persoonallista ja vetoavaa.

Mieti mielessäsi kenelle kirjoitat

Eräs parhaimmista tavoista luoda kirjoituksiin persoonallinen ja houkutteleva ”ääni” on kuvitella mielessään ennen kirjoittamista ja sen aikana jokin ihminen, jolle kirjoitat. Mieti yhtä ihmistä, älä ihmismassaa. Jotakin henkilöä, joka on erittäin kiinnostunut juuri sinun mielipiteestäsi ja sanomisistasi. Jos pystyt kirjoittamaan hyvin yhdelle ihmiselle, niin kirjoitat samalla loistavasti kaikille blogisi vierailijoille. Lukiessaan blogiasi he ovat nimittäin lähes aina yksin tekstisi kanssa.

Kannattaa kuitenkin pitää aina mielessä, että kirjoitusasua ja siistiä suomenkieltä ei kannata uhrata Stadin slangin tai Savon viäntämisen alle, vaan oikea kirjoitusasu ja kirjoitusvirheiden vähäisyys ovat aina lukijan kannalta paljon parempia vaihtoehtoja.

Kirjoitustaitoa voi siis hioa, ja oikeanlainen kommunikaatiotyyli on todella merkittävä asia, joka erottaa usein kaikkein parhaat blogit keskinkertaisista. Ehkä persoonallinen tyyli on jo blogisi vahvuus, tai ehkä voisit vielä kehittää sitä lukijasi vangitsevampaan suuntaan, mutta joka tapauksessa sinun kannattaa kiinnittää siihen huomiota ja pyrkiä kehittymään kirjoittajana. Se palkitsee sekä sinut että blogisi lukijat.

Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Kiitos!

Kuvan lähde

Keskustele tästä artikkelista foorumeilla

Lisää Artikkeleita!

Jos tästä artikkelista oli sinulle hyötyä, niin varmasti pidät myös tulevista artikkeleistamme. Liity RSS feediin tai e-mail -listalle, niin pääset uusiin artikkeleihin käsiksi heti kun ne ilmestyvät.

Tarjoa Olut

Jos pidit artikkelista, niin voit tarjota Petterille oluen klikkaamalla tuoppeja.

{ 2 comments… read them below or add one }

Akseli December 22, 2010 at 23:25

Enpä ollutkaan tullut näitä asioita varsinaisesti ajatelleeksi! Tuo “kirjoita yhdelle ihmiselle” toi uuden näkökannan asiaan. Olin aina miettinyt, että persoonallinen tyyli pitää olla, mutta “yhdelle ihmiselle” kirjoittaminen selkeyttää tuota mietintöä.

Reply

Viita January 31, 2013 at 17:14

Onkohan tässä kyse vähän samasta asiasta, kun ala-asteella opetettiin osoittamaan puheet ja esitelmät aina “joukon takimmaiselle henkilölle”. Siis kuvitteelliselle henkiölle, joka istuu kaikkien ihmisten takana. En kyllä suoraan sanottuna tiedä, miksi moista meille opetettiin. Tai sitten en vain ymmärtänyt pikkupoikana moista asiaa.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: