Aloittelevan bloggaajan perusongelmat

by Jyri Väätäinen on 13/08/2010 · 8 comments

Aloittavan bloggaajan perusongelmat

Tämä kirjoitus on vierailuartikkeli Mediablogin ylläpitäjältä Jyri Väätäiseltä.

Moni bloggaaja aloittaa kiireellä. Aloitteleva bloggaaja ei välttämättä kuitenkaan tiedä mitkä asiat voivat erityisesti haitata lukijoitasi. Lukijat palaavat uudelleen varmasti useammin, jos blogisi houkuttelee jollain tavalla. Kukaan ei palaa mielellään sellaiseen blogiin, jossa ei viihdy. Miten sitten teet blogistasi viihtyisän paikan jokaiselle vierailijalle? Lue alempaa ohjeet, niin käyttäjäsi kiittävät. Minä olen noudattanut näitä ohjeita blogissani aina.

Etusivu on raskas

Varsinkin aloittelevilla bloggaajilla tämä on yleinen ongelma. Vaikka sinulla itselläsi olisi nopea internet-yhteys, pitää muistaa, että kaikilla muilla sitä ei välttämättä löydy. Monessa blogissa on yksinkertaisesti liikaa sisältöä. Olen todennut itse, että esimerkiksi WordPressissä riittää jo se, että etusivulla on 6-10 artikkelia lyhennelminä tai more-tagilla varustettuna.

Valitettavasti monessa blogissa etusivun artikkeleita on liian paljon. Tämä hidastaa blogin latautumista ja hankaloittaa artikkelien lukemista. Jos artikkelit ovat lyhyitä, on aivan ymmärrettävää, että etusivulla voi näyttää hieman enemmän materiaalia, mutta jos artikkelisi ovat pitkiä, niin suuri määrä artikkeleita etusivulla voi olla haitallista lukijoidesi kannalta.

Asiantuntijat ovat tutkineet miten ihmiset kokevat hitaasti latautuvan blogin. Moni ihminen yksinkertaisesti poistui sivulta, jos hänen mielestä sivun lataaminen näytti kovin hitaalta. Mieti siis haluatko luopua arvokkaista kävijöistä vain sen takia, että he kokevat blogisi olevan hitaasti latautuva. On totta, että sekunnissa mikään ei lataudu, mutta jo pienellä työllä saat blogisi latautumaan uudelle käyttäjälle alle kymmenessä sekunnissa.

Tutkimuksen mukaan käyttäjät pitivät 20 sekunnin latausaikaa kohtuuttomana. Perussääntö on se, että mitä nopeammin sivusi latautuu, sen kauemmin käyttäjät viihtyvät ja sitä epätodennäköisempää on, että käyttäjät poistuvat sivuiltasi kesken latauksen. Kannattaa myös kokeilla erilaisia nopeutuslisäosia, varsinkin silloin, kun kävijämäärät alkavat kohota, sillä ne auttavat pitämään blogin nopeana.

Kuvia on liikaa

Monet blogit sisältävät kuvia. Kuvat ovat visuaalisesti hienoja, mutta ovat hitaita latautumaan, etenkin jos niitä on paljon. Kuvat ovatkin hyviä, jos niitä käytetään kohtuudella ja jos ne liittyvät blogin aineistoon olennaisesti. Kuvat saattavat kiinnostaa joitakin lukijoita, mutta usein liian suuri määrä kuvia voi kääntyä itseään vastaan.

Varsinkin muotibloggaajat kohtaavat tällaisen ongelman usein. Muotiblogeissa voi olla useita kymmeniä kuvia samalla sivulla. Hitaimmilla yhteyksillä suuren sivun lataaminen voi kestää minuutteja ja pahimmassa tapauksessa koko internetselain kaatua, jos tehot eivät riitä lataamaan tuollaista määrää kuvia. Mieti mitä lukijasi ajattelee, kun blogisi kaataa hänen nettiselaimensa.

Blogeja luetaan vapaa-ajalla ja monilla ei ole aikaa jokaisen artikkelin perusteelliseen lukemiseen. Näkisin sopivana kuvamääränä sivua kohti maksimissaan viisi. Toki jotkut artikkelityypit vaativat kuvia enemmänkin, esimerkiksi tuotearvostelu vaatii pakostakin ainakin kymmenen valokuvaa. Luultavasti arvostelua etsivät myös odottavat valokuvia runsaammin.

Sivupalkki on täynnä turhia asioita

Monia lukijoita ärsyttävät sellaiset sivupalkit, jotka tuntuvat loputtoman pitkiltä. Kelaat, kelaat ja kelaat, mutta sivupalkki vain jatkuu. Onhan näissä yleensä linkkejä, parhaimmillaan satoja, mutta kiinnostavatko linkit varmasti kaikkia lukijoita? Toki tärkeimmät linkit sivupalkissa ovat hyödyksi, mutta sivupalkkia ei kannata täyttää turhilla linkeillä.

Myös sivupalkissa olevat turhat ominaisuudet ärsyttävät monia. Näistä turhista ominaisuuksista tulisi luopua, mutta millä periaatteilla? Monien bloggaajien mielestä esimerkiksi sivupalkissa oleva kalenteri on hyödyllinen juttu, mutta toisten lukijoiden mielestä kalenteri ei ole yhtään oleellinen juttu. Mieti asiaa siten, että olisitko valmis näkemään tällaisen ominaisuuden jonkun toisen blogissa ja mitä itse tekisit sillä tiedolla.

Myös kategorioiden liian suuri määrä voi ärsyttää. Joissakin blogeissa jokaisella aiheella on oma kategoriansa. Monissa blogeissa kategorioita on kymmeniä, parhaimmillaan satoja. Minun mielestäni kategorisointi kannattaa tehdä jo blogin alkuvaiheessa hyvin siten, että kategorioita on kohtuullinen määrä, mutta jokaisen artikkelin pystyy silti luokittelemaan johonkin näistä. Avainsanoja voi – ja saakin – käyttää runsaammin.

Blogin aihe ei käy heti selville

Blogiin tullessaan lukija haluaa tietää mistä blogi kertoo ja millaisia artikkeleita siellä voi lukea. Lukija haluaa saada nopeasti selville onko aihe häntä kiinnostava. Monissa blogeissa tätä ei kerrota juuri missään. Sisältö voi olla kiinnostavaa, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, jos blogissa ei kerrota siitä, mitä blogi käsittelee. Miksi artikkeleihin pitäisi tutustua sen syvemmin, jos blogissa ei kerrota mitä niistä artikkeleista voi ylipäätään löytää?

Jos blogin aihetta tai aihepiiriä ei kerrota selkeästi, moni lukija poistuu saman tien jonnekin muualle. Jossakin tapauksessa kategoriat kertovat paljon, mutta useissa blogeissa kategoriana toimii yksi ja ainoa “Aiheeton” -kategoria. Otapa nyt selvää mitä blogissa käsitellään, jos ainuttakaan kategoriaa ei välttämättä edes osata nimetä oikein. Muista siis tuoda esille sivustosi sanoma. Miksi käyttäjän tulisi astua peremmälle?

Itse ainakin etsin itseäni kiinnostavia blogeja ja jos blogi ei tarjoa selkeää informaatiota aihepiiristä, en ala sitä itse selvittämään lukemalla artikkeleita, vaan käytän tätä aikaa johonkin muuhun. Yleensä jonkinlainen blogin iskulause, logo tai teema herättää joitakin ajatuksia blogin sisällöstä, mutta joissakin blogeissa mikään näistä ei toteudu. Moni ei jaksa etsiä tietoa, vaan poistuu mieluummin paikalta.

Blogin aihepiirin kertominen kertoo kuitenkin monelle lukijalle sen, että tämä blogi on itselleni mielenkiintoinen, joten tutkinpa tarkemmin. Joku taas katsoo blogin aihetta ja miettii, että tämä blogi ei käsittele itseäni kiinnostavia asioita, joten lähdenpä muualle. On kuitenkin todennäköisempää, että selkeä sanoma, esimerkiksi iskulause, kannustaa lukijaa tutustumaan sisältöön tarkemminkin ja se on kyllä vielä paljon todennäköisempää, jos lukija on samaa mieltä iskulauseen kanssa.

Kommentointi on vaikeaa

Monissa blogeissa kommentointi on niin hankalaa, että monesti lukija ei edes jaksa kommentoida mitään. Pahimmillaan blogeissa vaaditaan rekisteröintiä ennen kommentointia. Pitäisikö rekisteröityä sitä ainoaa kommenttia varten vai pitäisikö lähteä kylmästi muualle? Tämän ainoan kerran tai ei sittenkään. Yleensä lopputulos on se, että rekisteröinti jätetään väliin ja lähdetään muualle.

Ylläpitäjä voi kuvitella, että yhtä kommenttia varten rekisteröitynyt kävijä tulee sen jälkeen toistekin blogiin, mutta näin ei ikävä kyllä aina ole. Itse en esimerkiksi muista yhtäkään blogia, jota olisin kommentoinut toista kertaa rekisteröitymisen jälkeisen ainoan kommentin jälkeen. Joissakin blogialustoissa kommentointi on myös erittäin vaikeaa. Varsinkin Blogger on tuttu hankalasta kommentoinnista.

Kuvavarmistus ärsyttää myös usein. Monille se on vain liian vaikeaa. Joissakin kuvavarmistuksissa kuvavarmistuksia joutuu syöttämään vähintään kymmenen kertaa, että kommentti edes lähtee johonkin. “Tässä on ilmeisesti jokin sana, onkohan tämä kirjain nyt pieni vai iso? Kuuluuko tuo epämääräinen kohde kuvavarmistukseen? Mitä ihmettä?” Hyvä jos menee kerralla oikein. Monet kuvavarmistukset ovatkin todella epäselviä ja rasittavia lukijan kannalta, joten varmista, että kommentin jättäminen on mahdollisimman helppoa, vaikkapa käyttämällä selkeämpiä kuvavarmistuksia tai Akismet-roskapostisuodatinta.

Lähetettyihin kommentteihin ei vastata

Joskus lukija jaksaa kirjoittaa ja käyttää aikaa kommentointiin. Joissakin blogeissa vastaus tulee suunnilleen kuukauden sisään, joskus jopa kolmessa päivässä. Monissa blogeissa vastauksen saa jo päivän sisään, mutta joissakin ei koskaan. Lukija kirjoittaa kommentin aikaa ja vaivaa käyttäen, joten on erittäin kohteliasta vastata siihen riittävän lyhyessä ajassa.

Onneksi useissa blogeissa kommentteihin vastataan nopeasti tai päivän viiveellä. Monet bloggaajat valikoivat kommentit, joihin he vastaavat, mutta tämä ei ole kommentoijan kannalta hyvä asia, koska hän saattaa tuntea kommentoineensa turhaan, jos vastausta ei kuulu. Kommentteihin kannattaa vastata resurssien mukaan, mutta ainakin alkutaipaleella kannattaa kommentteihin vastata ahkerammin, koska alussa vakiokommentoijien saaminen blogiin on erittäin tärkeä asia.

Se, että kommentit poistetaan, voi olla monelle toinen syy jättää kommentoimatta. Monet bloggaajat poistavat asiallisetkin kommentit, koska heidän mielestään ne ovat loukkaavia. Itse julkaisen kaikkien lukijoiden kommentit, koska tiedän, että yhtäkään huonoa kommenttia ei ole olemassakaan. Joskus jopa koko kommentointimahdollisuus suljetaan, mikäli bloggaaja ei pidä saamistaan kommenteista.

Kaikkialla tämä ei onnistu ja tiedän kyllä asiallisia blogeja, joissa sensuuria ei harrasteta ja joissa vastataan kommentteihin asiaankuuluvalla tavalla. Näihin blogeihin kommentoin ja näitä blogeja myös lueskelen. Jokaisessa blogissa kuuluu olla kommentointimahdollisuus, koska blogit on tehty sillä tarkoituksella, että lukijoilla on mahdollisuus kommentoida niiden sisältöä. Onko sinulle jätetty jossakin blogissa kylmästi vastaamatta kysymykseesi ylläpitäjälle tai onko jokin kommenttisi jopa poistettu?

Kirjoitustyyli ei miellytä

Monessa blogissa kirjoitustyyli ei ole paras mahdollinen. Esimerkiksi monissa blogeissa on paljon kirjoitusvirheitä tai muita huolimattomuusvirheitä. Monien mielestä tekstin lukeminen ei ole miellyttävää, jos jokaisessa lauseessa on vähintään yksi kirjoitusvirhe. Nykyään on saatavilla erilaisia oikolukuohjelmia, joten bloggaajan kannattaa ehdottomasti tutustua niihin.

Puhekielellä tai murteella kirjoitettuja blogeja moni ei edes lue. Minusta bloggaajan on hyvä pitää kirjakielestä kiinni. Selkeä ja virheetön suomen kieli on monista hyvä asia ja onneksi tällaisia blogeja on olemassa, jotka nämä edellä mainitut ehdot täyttävät. Blogin lukeminen on miellyttävintä, jos teksti on selkeää ja helppolukuista. Esimerkiksi tamperelainen ei välttämättä ymmärrä Savon murteella kirjoitettua blogia.

Blogi ei ole helppokäyttöinen

On ärsyttävää, jos jotakin asiaa joutuu etsimään useiden mutkien kautta. Hyvä blogi on helppokäyttöinen ja hyvässä blogissa tarvittava asia löytyy kuin apteekin hyllyltä. Monille on tärkeää se, että tarvittava asia löytyy nopeasti. Jos asiaa ei löydy, lukija poistuu. Panosta siis siihen, että sinulla on ainakin toimiva hakukone ja teema. Hankalasti rakennettu teema ja piilossa oleva haku eivät auta blogia menestymään.

Helppokäyttöisyyttä tulisi edistää, mutta liikaa on aina liikaa. Tällä tarkoitan sitä, että liika virittely on turhauttavaa, koska se tarkoittaa yleensä sellaisten ominaisuuksien asentamista, jotka vaikuttavat negatiivisesti sivuston latausaikoihin ja käytettävyyteenkin. Oman blogini sivupalkkiin voisin laittaa vaikka millaisia blogini artikkelilistoja ja -suosituksia, mutta en laita, koska haluan sivupalkin säilyvän toimivana ja ennen kaikkea helppokäyttöisenä.

Ulkoasu ei miellytä

Monet ylläpitäjät valitsevat omaan blogiinsa ulkoasun etsimättä vaihtoehtoja. Monien blogien ulkoasut ovat suoraan sanottuna ala-arvoisia. Esimerkiksi valkoinen teksti mustalla taustalla on erityisen hankala lukijan kannalta. Yksiväriset ulkoasut taas ovat visuaalisesti tylsiä. Hieno ulkoasu parantaa lukijasi kokemusta selvästi, joten siihen kannattaa panostaa.

Hyvä ja ehkä jopa värikäs ulkoasu saa lukijat kiinnostumaan blogista enemmän. Artikkelien luettavuus paranee, jos ulkoasu on selkeä ja tyylikäs. En voisi edes kuvitella lukevani hyvää sisältöä sisältävää blogia, jonka ulkoasu olisi vaikealukuinen ja tylsän harmaa. Hyvä ulkoasu piristää ja hyvän ulkoasun ansiosta artikkelin lukeminen on mukavaa.

Ulkoasu kannattaa ostaa tai teettää, jos ei löydä sopivaa ilmaista. Jos sopiva ilmainen ulkoasu löytyy, sitä voi yrittää muokata ja parannella. Muista, että mikäli näytät mainoksia, on niiden määrä sekä sijoittelu tärkeää. Jos mainokset hyppivät silmille, käyttäjät poistuvat sivulta tai asentavat mainoseston. Hyvä bloggaaja ymmärtää miten tärkeää on käyttäjän tyytyväisyys ja palautteet kannattaa aina huomioida, koska silloin lukija lähettää sitä myöhemminkin.

Onko sinun blogisi täydellinen?

Blogisi tuskin on täydellinen, kuten ei kenenkään muunkaan, joten kerro minkälaista kehitettävää sinä löysit blogistasi tämän artikkelin vinkkien ansiosta. Tehtyäsi kaiken näiden ohjeiden mukaan ota Bloggaajat.comin keskustelualueella haaste vastaan ja ilmoita blogisi arvioitavaksi Palautetta blogistasi -foorumiin. Tehdään blogistasi koko yhteisön voimin lukijoillesi parempi kokonaisuus!

Lisää Artikkeleita!

Jos tästä artikkelista oli sinulle hyötyä, niin varmasti pidät myös tulevista artikkeleistamme. Liity RSS feediin tai e-mail -listalle, niin pääset uusiin artikkeleihin käsiksi heti kun ne ilmestyvät.

Tarjoa Olut

Jos pidit artikkelista, niin voit tarjota Petterille oluen klikkaamalla tuoppeja.

{ 8 comments… read them below or add one }

Tyytyvainen August 14, 2010 at 04:52

Hei,

Ihan mielenkiintoista ja hyödyllistä tekstiä. Varmasti kiinnostuneitakin riittää kun suomeksi aiheesta on hieman vajavaisesti asiallista sisältöä.

Reply

Petteri August 14, 2010 at 05:03

Kiitokset kommentista, ja kiitokset vielä Jyrille vierailuartikkelin kirjoittamisesta.

Tavoitteena olisi, että mahdollisimman moni saisi vinkkejä bloggaamiseen ja nettisaittien ylläpitämiseen liittyen – mikäpä olisi hienompaa kuin suomalaisen blogimaailman nostaminen yhdessä kokonaan uudelle tasolle?

Reply

Jyri Väätäinen August 14, 2010 at 05:05

Kiitos kommentista, mukava kuulla, että tieto oli hyödyllistä.

Reply

teje karjalainen August 15, 2010 at 23:33

Hei!
Kiitos todella hyodyllisista artikkeleista ja kurssista!

Teje

Reply

Petteri August 16, 2010 at 02:38

Olepa hyvä Teje! Mukavaa kuulla positiivista palautetta. Toivottavasti myös tulevista artikkeleista on apua, ja jos vielä saisimme foorumeille vähitellen lisää kirjoittelijoita niin varmasti myös sitä kautta löytyy tulevaisuudessa enemmän ja enemmän ideoita sekä apua bloggaamiseen liittyen.

Reply

Sara September 6, 2010 at 12:10

Hyodyllinen kirjoitus! Parantelinkin sen perusteella paria juttua kolmessa blogissani. Blogisi vaikuttaa muutenkin kiinnostavalta ja jatkan tasta siihen tutustumista. Suomeksihan on nyt syntynyt muutama samantapainen blogi, joten mielenkiintoista paasta vertailemaan.

Reply

Jyri Väätäinen September 25, 2010 at 16:21

Kiitoksia paljon positiivisesta ja mieltä lämmittävästä palautteesta!

En kyllä ole varma kumpaa blogia tarkoitit, mutta kiitos kuitenkin. :D

Reply

Susanna February 6, 2012 at 09:53

Tämä on mahtava sivu, ihan näin harrastelijallekin. Korjaanpa muutaman asian blogissani ja laitan sen sitten tuonne arvioitavaksi.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: