4 saittia, joista löydät supertyylikkäitä fontteja blogiisi ilmaiseksi

by admin on 16/08/2010 · 8 comments

3 saittia, joista löydät supertyylikkäitä fontteja blogiisi ilmaiseksi

Eräs blogien ja muiden nettisaittien suunnittelussa usein liian nopeasti sivuutettu asia on fonttien valinta.

Itse blogisi kirjoitustekstin tulisi toki olla luettavuudeltaan mahdollisimman hyvä, joten kannattaa välttää liian vaikeasti luettavia fontteja pidemmissä teksteissä, mutta kun suunnittelet esimerkiksi blogisi yläpalkkia ja sen logoa teksteineen, tai esimerkiksi sivupalkkisi otsikoita, niin fontin valinnalla on yllättävän suuri merkitys lukijoillesi välittyvään vaikutelmaan.

Esimerkiksi pyöreitä linjoja runsaasti sisältävä typografia tuo pehmeän vaikutelman, kun taas kulmikas fontti antaa tiukemman ja ehkäpä miehekkäämmän ilmeen blogiisi.

Erittäin paksua fonttia käyttämällä taas voit kerätä huomiota juuri niihin kohtiin joihin haluat, esimerkiksi tekstiesi otsikoihin, ja sotkuinen grunge-tyylinen fontti esimerkiksi logossa tekee blogistasi hieman taiteellisemman ja rennomman oloisen.

Kannattaa aina ensin miettiä, minkälaisen vaikutelman pyrit blogillasi antamaan, mikä riippuu esimerkiksi kohderyhmästä ja blogisi aihealueesta. Tämän jälkeen mieti, minkä tyyliset fontit antavat tuon oikean vaikutelman ja valitse sen jälkeen niistä omaa silmääsi eniten miellyttävä blogiisi.

Olen kerännyt tähän neljä suosittua saittia, joista löytyy valtava määrä ilmaisia tyylikkäitä fontteja, joita voit käyttää blogissasi. Muista lukea aina fontin käyttöehdot, koska kaikkia niistä ei ole lupa käyttää kaupallisesti ilman erillistä maksua.

1. DaFont

Dafont.com on eräs suosituimmista saiteista ilmaisten fonttien löytämiseen, ja tällä hetkellä sieltä löytyy lähes 7500 ilmaista fonttia. Itse käytän useimmiten juuri DaFonttia, ja valikoiman ei pitäisi heti loppua kesken. Fontit voi järjestää esimerkiksi suosion mukaan, joten hienojen fonttien löytäminen ei vie kovin paljon aikaa.

2. Fontspace

Fontspace.com on toinen todella suosittu saitti ilmaisten fonttien löytämiseen, ja itse asiassa sieltä löytyy vielä enemmän fontteja kuin DaFontista – noin 13 500 kappaletta!

3. Urban Fonts

Urbanfonts.com sisältää sekä maksullisia että ilmaisia fontteja (tässä artikkelissa käytetty linkki vie suoraan ilmaisten fonttien hakemistoon). Urbanfonts sisältää myös suuren määrän ilmaisia ja laadukkaita fontteja, joten kannattaa käydä myös sen fontit läpi, jos etsit sitä täydellistä fonttia omalle saitillesi.

4. Font Squirrel

Kiitokset Tuomas Tolpille tästä neljännestä saitista vinkkaamisesta. Kyseessä on saitti, johon on koottu nimenomaan sellaisia fontteja, joita voi käyttää ilmaiseksi myös kaupallisiin tarkoituksiin. Pikaisella silmäilyllä tarjolla on erittäin laadukkaita fontteja, joten viimeistään täältä pitäisi hienon fontin löytyä.

Tässä siis neljä todella suosittua saittia ilmaisten fonttien metsästämiseen, joista varmasti löydät omaa silmää miellyttävän ja oikeanlaisen vaikutelman lukijoillesi välittävän ilmaisen fontin blogisi ulkoasun viimeistelyyn.

Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Kiitos!

Lisää Artikkeleita!

Jos tästä artikkelista oli sinulle hyötyä, niin varmasti pidät myös tulevista artikkeleistamme. Liity RSS feediin tai e-mail -listalle, niin pääset uusiin artikkeleihin käsiksi heti kun ne ilmestyvät.

Tarjoa Olut

Jos pidit artikkelista, niin voit tarjota Petterille oluen klikkaamalla tuoppeja.

{ 8 comments… read them below or add one }

Jyri Väätäinen August 16, 2010 at 06:12

Haluaisin täydentää vielä siten, että monet fontit ilmaiset ainoastaan yksityiseen/ei-kaupalliseen käyttöön ja monista puuttuu tuki erikoiskirjaimille kuten ä, ö ja å. Tosin itsekin tein logoni ilmaisella fontilla mutta tuskin se nyt niin paljon ketään haittaa, vaikka ei periaatteessa saisikaan hyödyntää kaupallisessa tarkoituksessa. :)

Reply

Petteri August 16, 2010 at 09:44

Totta, osassa fonteista ei ole skandeja mukana, joten se kannattaa selvittää ennen kuin ottaa fontin käyttöön. Eipä sitä tietenkään kukaan välttämättä saa koskaan selville onko fonttia käytetty kaupalliseen tarkoitukseen ilman lupaa, mutta aina kannattaa tietysti pelata varman päälle jos mahdollista.

Reply

tuomastolppi August 16, 2010 at 09:04

Lisätään listaukseen vielä http://www.fontsquirrel.com/

Reply

Petteri August 16, 2010 at 09:44

Kiitokset Tuomas, vaikuttaa erittäin hyvältä saitilta. Taidanpa jopa lisätä tuohon alkuperäiseen postaukseen. :)

Reply

wilma April 9, 2011 at 22:42

miten pystyn esim tuolta dafontista lisäämään haluamani fontin blogiini?

Reply

Mikko July 18, 2011 at 22:50

Wilma,
Voit käyttää @font-face määrittelyä, joka tuli CSS:n 3. version mukana. Lähes kaikki uudet selaimet tukevat sitä. Lisätietoa: http://www.css3.info/preview/web-fonts-with-font-face/

Jos haluat yläpalkkien otsikoihin tms. eksoottisempaa fonttia, niin toimiva tapa on myös muotoilla otsikko kuvankäsittelyohjelmassa ja lisätä tämä kuva otsikon tilalle.

Reply

Nea August 6, 2012 at 20:22

Mä en vaan käsitä tota fontin lisäämis jutta blogiin, kokeilin tota linkkiä mut ei vaan toimi !

Reply

Irkku February 15, 2012 at 17:05

Yritin kahlata täältä, onko sulla tarkempia ohjeita eri fonttien käyttämiseen..minä kun en tajua. Oletin, että kyseessä on jonkin sortin koodaaminen (??), mutta kun en tajua mistä “koodin” saa. :D

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: